Llegir i descobrir

Barcelona a trenc d'alba

Alfonso Font i Juan Antonio de Blas

Alfonso Font

El dibuixant

Alfonso Font va néixer a Barcelona l'any 1946. Des de 1964, va participar en la col·lecció Hazañas del Oeste. També va realitzar diversos còmics sobre famosos criminals de la història. El 1970 es va introduir en el mercat britànic i nord-americà.

El 1975 es va traslladar a París, on va publicar en diverses revistes, col·laborant amb guionistes com Patrick Cothias, Roger Lécureux, Jean-Michel Charlier i Víctor Mora.

De tornada a l'estat espanyol, el 1978 va continuar col·laborant amb Mora en sèries com Sylvestre i Tequila Bang!, protagonitzada per una dona aventurera que lluitava per la democràcia. A començaments dels anys 1980 va escriure i dibuixar les sèries Cuentos de un futuro imperfecto i Historias Negras. El 1982 va crear una estrafolària parella d'aventurers espacials, Clarke & Kubrick. D'aquesta època són també les sèries El prisionero de las estrellas i Las aventuras de Federico Mendelson Bartholy, paròdia dels tòpics del còmic d'aventures. El seu següent treball va ser Carmen Bond.

A mitjan de la dècada dels 80, ja amb una important obra en el gènere de la ciència-ficció, va fer la primera incursió en el gènere d'aventures amb la sèrie Jann Polinesia, influïda per la narrativa de Jack London i Robert Louis Stevenson. La historieta va passar després a dir-se John Rohner, marino. El 1987 va crear una nova heroïna, Taxi i, poc després, va fer Privado, un homenatge a la sèrie negra. El 1994 va col·laborar amb el guionista Juan Antonio De Blas en la realització de Negras Tormentas (Barcelona a trenc d’alba), El 1993 va ser guardonat amb el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona.

 

El guionista

Juan Antonio de Blas

L'asturià Juan Antonio de Blas va néixer accidentalment a Roa de Duero (Burgos), on el seu pare exercia de Guàrdia Civil. Ha dedicat la seva carrera a la novel·la negra, la novel·la històrica i l’assaig, principalment. Als anys 70 va exercir de crític de tebeos per a diverses publicacions. Desenvolupar aquesta tasca per a ell era “una manera de lluitar contra el franquisme”.

El seu últim treball publicat en aquest mitjà és la reedició de Barcelona a trenc d’alba (2007), realitzat juntament amb Alfonso Font, publicat originalment a la revista Viñetas en blanc i negre al 1994.

[La fitxa bibliogràfica del còmic]