Audiovisuals a l'aula

L'animació

Per què veiem imatges en moviment?

butaca2


Durant aquest llarg recorregut històric a la recerca de les imatges en moviment, l'any 1824 es va produir un fet que va representar un gran avenç.

Un metge anglès anomenat Peter Mark Roget, va observar que l'ull humà és capaç de mantenir a la retina, durant uns instants, les imatges que observa.

Per això, si passem davant dels nostres ulls moltes imatges fixes a gran velocitat, tindrem la sensació que aquestes imatges es mouen realment d'una forma contínua.

Aquest fenomen l'anomenem Principi de la persistència retiniana. Gràcies a això podem contemplar en moviment imatges que de fet són fixes.

  nedado

A partir d'aquest descobriment es van succeir els invents que intentaven reproduir seqüències en moviment. Observa, per exemple, el que es va inventar l'anglès Muybridge (1830-1904) per aconseguir copsar el galop d'un cavall.

cavall


Va col·locar en una pista de curses 24 càmeres fotogràfiques en fila. A mesura que el cavall avançava, anava trencant la corda que disparava l'obturador de cada màquina. En revelar les plaques fotogràfiques, Muybridge va veure que els cavalls restaven una estona a l'aire. Havia aconseguit descompondre fotogràficament el moviment!

Quan Peter Mark Rogeu féu el descobriment de la persistència retiniana no es podia imaginar la quantitat d'aparells i de joguines que apareixerien basades en ell.

Algunes d'aquestes joguines són molt fàcils de fer. Ara ho veuràs!!!


1 2 3