El globus que es punxa i no esclata
El globus no rebenta perquè està fet d'un material molt elàstic que té la propietat de no trencar-se quan se'l vol foradar. Aquest tipus de material forma part de la família dels elastòmers, materials formats per cadenes d'àtoms lleugerament enredades entre si. Aquesta estructura els atorga elasticitat, propietat d'un material que consisteix en deformar-se sota una tensió mecànica i recuperar completament la seva forma original quan es deixa de tensionar (comportament semblant al d'una molla).
En punxar el globus se separen les cadenes però s'ajunten al voltant del punxó de manera que no deixen sortir l'aire.
Si proveu de punxar el globus per una altre lloc diferent als dos punts que us hem dit, comprovareu que esclata o rebenta. Com és que per no rebentar el globus, només es pot punxar per aquests dos llocs?
Fixeu-vos bé en la forma d'un globus desinflat i sobretot en les dues zones on s'ha punxat sense que esclati. Ara infleu-lo a poc a poc. En inflar-lo les parets del globus s'estiren mentre que les zones on són els dos punts gairebé no es deformen. El resultat és que les parets del globus es troben molt tensionades (estirades) mentre que els extrems pràcticament no estan tensionats (estan molt poc estirats). Aquesta diferència és la que ens permet entendre perquè no rebenta el globus en punxar-lo pels extrems ja que llavors les cadenes se separen i tenen capacitat per ajuntar-se de nou i no deixar escapar l'aire. En canvi, fora d'aquests dos punts les cadenes estan molt estirades i no tenen prou capacitat per ajuntar-se de nou quan punxem el globus. En estar tant estirades, si el globus es punxa, les cadenes s'estripen i el globus rebenta, l'efecte és semblant a quan obrim una cremallera estirant pels dos extrems enlloc de la llengüeta. Fixeu-vos sinó amb l'estrip d'un globus rebentat.
Per llegir els comentaris rebuts, obriu aquest fitxer.