En escalfar la llauna, l'aigua que conté comença a bullir i es transforma en vapor. Aquest vapor (aigua en estat gasós) ocupa tot l'interior de la llauna i n'expulsa l'aire.
Si quan la llauna encara està molt calenta, es posa cap per avall sobre la superfície de l'aigua de manera que el líquid quedi al nivell de l'orifici, s'aconsegueixen dues coses:
Si la llauna es posa amb l'orifici cap amunt, encara que estigui molt calenta i el seu interior ple de vapor d'aigua, no s'esclafa, perquè encara que el vapor també es condensi bruscament, l'aire exterior pot entrar dins la llauna.
Si la llauna es posés cap per avall en contacte amb aigua calenta, tampoc s'esclafaria perquè aleshores, el vapor no es condensaria i per tant, la pressió a l'interior de la llauna s'equilibraria amb la pressió atmosfèrica de l'exterior.
Qui conegui el segon principi de termodinàmica i el fonament de les màquines tèrmiques, pot observar que aquest cas és una il·lustració del principi segons el qual només hi ha treball d'una màquina tèrmica quan hi ha dos focus, un calent i un altre fred.
Ha enviat una resposta correcta: Nico Capo
Per llegir els comentaris reburts, obriu aquest fitxer.