Unes monedes ben netes: Solució
Les monedes d'1, 2 i 5 cèntims d'euro estan fetes d'un nucli d'acer recobert de coure. En contacte amb l'aire, la capa de coure s'oxida i es forma òxid de coure (II) CuO. Aquest òxid és la causa de l'enfosquiment d'aquestes monedes.
El vinagre és una solució àcida: àcid etanoic (HCOO-CH3), conegut també com a àcid acètic, dissolt en aigua. Aquest àcid reacciona amb l'òxid de coure (II) (CuO), substància de caràcter bàsic, i se separen ions coure (II) (Cu2+) que queden a la dissolució:
CuO + 2 HCOO-CH3 = Cu2+ + 2 COO-- CH3 + H2O
Quant els ions ions coure (II) entren en contacte amb el metall ferro (Fe) del clau o amb el metall zinc (Zn) que recobreix els claus galvanitzats, es produeix una reacció en la qual els ions Cu2+ es converteixen en àtoms de coure (Cu) que es dipositen en una fina capa sobre el clau, al mateix temps que àtoms de ferro o de zinc, queden en la dissolució en forma d'ions ferro (II)(Fe2+) o d'ions zinc (Zn2+), respectivament:
Cu2+(aq) + Fe(s) = Cu (s) + Fe2+(aq)
Cu2+(aq) + Zn(s) = Cu (s) + Zn2+(aq)
Són reaccions d'oxidació-reducció que impliquen transferència d'electrons d'una espècie a l'altra.
Quan les monedes són noves, si se submergeixen en vinagre, no passa res perquè el metall coure no reacciona amb l'àcid etanoic.
Podeu llegir comentaris sobre l'experiment fets pels estudiants al bloc: http://quimica.bloc.cat