Llegir i descobrir

Contes

Anton Txékhov

Anton Pàvlovitx Txékhov va néixer el 29 de gener de 1860 a Taganrog (Rússia meridional). Estudià medicina a la Universitat Estatal de Moscou i ben aviat començà a publicar escrits humorístics per tal d’ajudareconòmicament la seva família.

Després de col·laborar en diferents diaris i revistes va guanyar el premi Pushkin per una col·lecció de relats curts. Amb tot, caldria esperar fins als anys posteriors a la Primera Guerra Mundial perquè el seu nom fos reconegut internacionalment, en bona part gràcies a les traduccions a l’anglès.

La tuberculosi, malaltia que l’acompanyà al llarg de bona part de la seva vida, l’obligà a passar temporades a França, Ialta o Crimea, però fou al balneari de Badenweiler (Alemanya) on finalment morí el 15 de juliol de 1904, tres anys després de contraure matrimoni amb l’actriu Olga Knipper.

L’obra de Txékhov gira al voltant de dos eixos: la narrativa breu i el teatre, tot i que també escriví novel·la i, com a conseqüència d’un viatge a l’illa de Sakhalin, una obra de no-ficció.

Casa natal

Pel que fa a la dramatúrgia txekhoviana cal destacar obres tan importants com La gavina (1896), L’oncle Vània (1897), Les tres germanes (1901) o L’hort dels cirerers (1903), totes quatre representades per l’actor i productor Konstantin Stanislavski, director del Teatre d’Art de Moscou i gran amic de Txékhov.


En relació a la narrativa, L’estepa és potser l’obra més destacada. Però ha estat el relat curt el que, de ben segur, ha convertit l’autor en un dels més influents de tota la tradició literària.

 

Tennessee Williams, Arthur Miller, Ernest Hemingway, Raymond Carver o Richard Ford són alguns dels autors que reberen la influència de la tècnica del gran autor rus.