Llegir i descobrir

Història d'amor a Sarajevo

Jaume Benavente

    “El cel s'havia enfosquit pel fum dels llibres en flames, les pàgines socarrimades voleiaven, suraven i tornaven a caure com una neu negra per tota la ciutat;si s'atrapava una pàgina es podia sentir la seva escalfor i durant un instant llegir-ne un tros que tenia l'estrany aspecte d'un negatiu en blanc i negre. Esmorteïda l'escalfor, la pàgina queia polvoritzada entre els nostres dits”
                        Kemal Bakarsic

    Jaume Benavente va guanyar el Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil de l'any 2005 amb Història d'amor a Sarajevo, una obra que comparteix aspectes de la novel·la històrica: argument de ficció condicionat per uns fets històrics rellevants; i de la novel·la d'aventures, propera al thriller: ritme ràpid, acció i herois enginyosos i acostumats al perill.

    La protagonista és una noia bosniana que actua com una veritable heroïna, una “supervivent” en el Sarajevo assetjat pels serbis, i que pateix les conseqüències d'una guerra que encara és actualitat, la guerra dels Balcans, un conflicte bèl·lic que gràcies, a la perspectiva de la Selma, coneixerem des de la quotidianitat. Amb aquesta trama l'autor vol deixar ben clara la manipulació política de qualsevol guerra fent-nos veure com, sense saber ben bé el perquè, els habitants de la ciutat esdevenen víctimes innocents d'una guerra i d'una persecució ètnica només pel fet de ser diferents uns dels altres.

    La Selma és una noia bosniana que s'enamora d'un noi serbi. Entre ells comença una història d'amor, que ha de sobreviure a la incomprensió de tots, pel fet de pertànyer a dos bàndols totalment oposats (tal com els passava a Romeu i Julieta). Això els portarà a viure moments de gran tensió i convulsió. La solidaritat, la humanitat, l'amistat, la supervivència, l'odi, la venjança i la crueltat són sentiments que es barregen i fan que puguem qualificar aquesta obra de novel·la “d'emocions”.

  • Els fets històrics que condicionen l'argument i la història d'amor són tan presents que a les primeres pàgines s'hi pot llegir: “S'escolta la paraula genocidi”.

    Coneixes altres casos de genocidis? Clica a les imatges per veure'n més exemples:

    • Extermini armeni Holocaust

  • Saps quina diferència hi ha entre el genocidi i l'etnocidi?
  • Doncs bé, la novel·la reflecteix la guerra declarada als bosnians per l'Exèrcit Popular Iugoslau i els paramilitars serbis, els txètniks i el setge de la ciutat de Sarajevo, ciutat que ha estat casa de moltes ètnies i religions diferents durant segles: bosnians musulmans, eslovens, jueus, serbis ortodoxos, croats catòlics, etc. tots compartien la ciutat tot mantenint-hi llurs identitats.

  • Busca informació d'aquest esdeveniment: data d'inici de l'assetjament de Sarajevo per les forces sèrbies, privacions, bombardejos, demografia i reconstrucció de la ciutat.

  • Fixa't en els estats que conformaven l'antiga Iugoslàvia en el següent mapa

    Mapa de l'antiga Iugoslàvia



















  • Ara observa la taula per conèixer una mica més la nova realitat dels Balcans

     
    capital
    idioma
    moneda
    gentilici
    religió

    BÒSNIA-
    HERCEGOVINA

    Sarajevo

    bosnià, croat i serbi

    marc convertible

    bosnià, bosniana

    islamisme, cristianisme ortodox, catolicisme

    CROÀCIA

    Zagreb

    croata

    kuna

    croat, croata

    catolicisme

    ESLOVÈNIA

    Ljubljana

    eslovè

    euro

    eslovè, eslovena

    catolicisme

    KOSOVO

    Priština

    albanès, serbi i anglès

    euro

    kosovar

    islamisme, cristianisme ortodox, catolicisme

    MACEDÒNIA

    Skopje

    macedònic

    denar

    macedoni,

    macedònia

    cristianisme ortodox, islamisme

    MONTENEGRO

    Podgorica

    montenegrí,serbi, bosnià, albanès i croat

    euro

    montenegrí, montenegrina

    cristianisme ortodox, islamisme

    SÈRBIA

    Belgrad

    serbi

    dinar serbi

    serbi, sèrbia

    cristianisme ortodox