"Es veia prou que a casa érem molts. I devia sobrar algú. Jo era la quinta de sis germans, i segons deia la mare..." Així comença el llibre Pedra de tartera
- Ja veus que està escrit en primera persona, sembla un llibre autobiogràfic on s'explica la vida d'una noia. Creus que l'escriptora ens explicarà la seva vida? O potser és un recurs literari?
"S'havia apuntat a l'Esquerra Republicana, que era el partit del Govern de la Generalitat... El president era lleidatà i es deia Lluís Companys..." Ho podem llegir en un capítol de la segona part.
- És, doncs, un llibre històric? Deu parlar de política? O potser explica fets històrics des de la visió d'una dona humil de poble?
- Llegeix el títol de la novel·la i imagina què pot voler dir, què et suggereix. Saps què és una tartera? Si no ho saps, consulta'n el significat al diccionari.
- Potser trobaràs alguns mots dels quals desconeixes el significat perquè són paraules que es fan o, millor dit, es feien servir a les valls pirinenques de la part occidental de Catalunya. En són exemples: rost, trumfa, apariar... Aquest vocabulari no t'impedirà seguir l'argument de la novel·la; si el busques al diccionari, aprendràs un bon grapat de paraules noves per a tu.
- Amb el llibre a les mans, mira el següent:
Quantes pàgines té?
Quantes parts hi ha?
Quants capítols? Hi ha títol o numeració
als capítols? Són gaire llargs? Tots tenen la
mateixa llargada?