Omet navegació

Nivell secret desbloquejat

L'addicció a les xarxes socials

Les mateixes tècniques que s'utilitzen en les màquines escurabutxaques i els micropagaments, també s'utilitzen en les xarxes socials.

Com hem vist en el nivell anterior, el nostre cervell és addicte a les recompenses i els dissenyadors de tecnologia ho saben. Quan entrem a una xarxa social, ens trobem contínuament amb reforçadors que ens mantenen durant hores contemplant la pantalla: un botó de m'agrada, una notificació, fitxes gratis, visualització automàtica...

Les xarxes socials, com el Facebook, Instagram o Twitter, ja fa temps que conviuen amb nosaltres, per això es fa difícil saber en quin moment es van convertir en una necessitat.

Però hi ha un fenomen nou que ens pot ajudar a comprovar de quina manera ens enganxem a una xarxa social.

El fenomen "TikTok" ha crescut ràpidament fins a assolir els 1500 milions de descàrregues entre el Play Store de Google i l'App Store d'Apple: unes xifres espectaculars que col·loquen aquesta xarxa social per damunt d'Instagram i Facebook entre les aplicacions de moda.

Aquesta nova xarxa social, d'origen xinès, consisteix a crear, publicar, compartir i consumir vídeos curts generats pels mateixos usuaris.

Veiem un vídeo, llisquem el dit per la pantalla i en veiem un altre, i després un altre, i un altre, i un altre...

I per què aquesta xarxa social és tan addictiva? Quina serà la nostra resposta?

Posar límits amb la desintoxicació digital

Una mostra de com els mateixos creadors són conscients de l'enorme quantitat de temps que aconsegueixen que passem a les xarxes socials és que TikTok té una opció molt curiosa anomenada desintoxicació digital.

Si has instal·lat TikTok, entra a la configuració, després a privacitat i ajustos. Finalment, clica a la icona de "Desintoxicació digital".