Omet navegació

Concentració

Quan preparem llet amb cacau, ja sabem que hem preparat una dissolució, encara que uns prefereixin afegir una cullerada de cacau a la llet mentre que altres n'afegeixen fins a tres. En ambdós casos, els components de la dissolució són els mateixos, llet i cacau, però... és la mateixa dissolució? La resposta és NO. Hi ha alguna cosa que les fa diferents: la CONCENTRACIÓ.

La concentració és la quantitat de solut que hi ha en una certa quantitat de dissolució.

Pikist

En aquesta secció tractarem la classificació de les dissolucions segons la seva concentració, la importància d'aquest concepte i acabarem amb les expressions i càlculs de concentració.

Quant es dissol?

Quan comencem a afegir, a poc a poc, cacau a la llet, al principi es dissol molt bé, però si n'hi seguim afegint, arriba un moment que la llet no és capaç de dissoldre més cacau i aquest se'n va al fons del got (es precipita). Això ocorre perquè hem arribat a la quantitat màxima de cacau que pot dissoldre la llet, la solubilitat del cacau a la llet.

La SOLUBILITAT és la quantitat màxima de solut que pot dissoldre un dissolvent determinat.

Segons la CONCENTRACIÓ, les dissolucions es poden classificar en: diluïdes, concentrades i saturades. Si fem clic a aquesta imatge, coneixerem les característiques de cada tipus de dissolució.

La solubilitat de les substàncies depèn de diversos factors:

  • Del solut i del dissolvent: hi ha soluts que es dissolen millor que altres, com passa amb les diferents marques de cacau, en què unes es dissolen millor en llet que altres. O dissolvents que dissolen millor alguns soluts, per exemple, l'aigua dissol millor la sal que l'oli.
  • De la temperatura: quan el solut és un sòlid, en augmentar la temperatura, augmenta la solubilitat. Això ho veiem quan utilitzem llet calenta que afavoreix la dissolució del cacau, però si el solut és un gas, ocorre el contrari, és a dir, la temperatura fa que disminueixi la solubilitat, ja que afavoreix que els gasos escapin de la dissolució.

La importància de les dissolucions

En una dissolució, la concentració és molt important, ja que fa canviar les propietats de la dissolució.

Els següents exemples mostren com és de rellevant la concentració d'una dissolució:

  • La quantitat de sal. Afegir poca sal o molta a un menjar fa que aquest estigui insípid o tan salat que no es pugui menjar, respectivament.
  • La concentració molt alta provoca hiperglucèmia i, si és baixa, hipoglucèmia.
  • La quantitat d'alcohol a la sang. Segons la llei, no es pot conduir cap vehicle amb concentració superior a 0,5 g per litre de sang (0,5 g/l), de manera que una concentració major a la indicada faria que s'apliquessin les sancions corresponents.
  • Les dosis dels medicaments. La quantitat de medicina que necessita cada pacient és diferent depenent del pas, de l'edat... és per això que és important calcular la concentració del medicament per a cada persona.
  • La concentració de substàncies a l'aigua. Per tal que l'aigua sigui potable, ha de contenir una quantitat màxima de substàncies, com amoníac, sulfats... si la concentració d'aquestes substàncies és major a la indicada per la normativa europea, l'aigua no serà apta per al consum.

El següent vídeo resumeix, en una mica més d'un minut, la importància de les dissolucions i la concentració.

Obre la pantalla completa del vídeo

Amb tots aquests exemples queda clara la importància de les dissolucions a la nostra vida diària i com és de fonamental, en molts casos, la concentració de la dissolució.

Mesurant concentracions

Agrupament: individual

Sabem que la concentració d'una dissolució depèn de la quantitat de solut que hi ha en una certa quantitat de dissolvent. Mitjançant la següent simulació, veurem com podem canviar el valor de la concentració. Si fem clic a la imatge, s'obrirà la simulació en una finestra nova.

Com es maneja la situació?
  • Arrosseguem el sensor de la concentració al recipient de la dissolució. El valor de la concentració canviarà quan hi afegim el solut o el dissolvent.
  • Escollim com a solut un sòlid o un líquid.
  • Hi afegim el solut agitant el saler i premem el comptagotes segons hàgim escollit com a solut un sòlid o un líquid.
  • Traiem el solut prement el botó "Remenar solut".
  • Hi afegim el dissolvent obrint l'aixeta de dalt.
  • Disminuïm la quantitat de dissolvent manejant el botó d'"Evaporació". .
  • Disminuïm la quantitat de dissolvent obrint l'aixeta de baix.
  • Per començar de nou, premem el botó "Reiniciar".

Obre amb pantalla completa el simulador

Utilitzant aquesta simulació, hem comprovat que la concentració canvia no només afegint-hi el solut, sinó també afegint-hi o eliminant-hi el dissolvent.

Calculant la concentració

Agrupament: individual

Un cop hem comprès la importància de la concentració i com pot variar, és el moment de conèixer les diferents maneres d'expressió de la concentració. Encara que n'existeixin més, nosaltres només parlarem de tres formes d'expressar la concentració:

Treballarem el càlcul de la concentració de dissolucions mitjançant els següents exercicis interactius. Començarem desplegant la pestanya "Escollir" i escollirem l'expressió de concentració amb la qual volem treballar. Un cop escollit el tipus d'expressió, apareixerà l'enunciat de l'exercici a fer. La resolució dels exercicis serà més fàcil si seguim els passos que estan recollits a la plantilla de l'activitat "Calculant concentracions".





Per comprovar si hem fet correctament l'exercici, premem el botó "Solució".

Podem veure aquests exercicis en una nova finestra prement els exercicis interactius.

Diari d'aprenentatge

Agrupament: individual

Al Diari d'aprenentatge del nostre portafolis individual hi farem una nova entrada que titularem "Concentració". L'escriurem al nostre quadern de classe o en un document de Google Drive. Utilitzarem la plantilla "Qüestionari d'autoavaluació".

Serà avaluat al llarg del procés i en finalitzar. Per avaluar-lo, el professor o professora utilitzarà la "Rúbrica del Diari d'aprenenetatge".

Diario de aprendizaje

Al botó "Redactem l'entrada" hi tenim algunes orientacions per escriure-la.