Omet navegació

Activitats complementàries

En aquesta secció s'hi inclouen una sèrie d'activitats opcionals que complementen i reforcen el que hem après al llarg de la seqüència didàctica.

Es proposa: una activitat experimental, una investigació en equip, una activitat que permeti reforçar el coneixement de l'estructura de la molècula d'aigua i un joc.

Ara tu: quin malbaratament, l'aixeta goteja!

Activitat 1

És fàcil trobar a totes les cases una aixeta que goteja, sigui perquè ha quedat mal tancada o perquè està avariada. T'has preguntat alguna vegada quanta aigua es perd al cap del dia d'aquesta manera? És difícil imaginar que quan deixem l'aixeta oberta cinc segons... gastem un litre d'aigua! Una aixeta mal tancada o amb fuites pot deixar escapar fins a 2000 litres a l'any. Comprovem-ho experimentalment a casa nostra.

Repassem la mesura del volum

Per aquesta activitat, convé repassar el volum i la seva mesura. Per repassar-ho, accedim al següent objecte d'aprenentatge del projecte Ulloa.

Què necessitem per mesurar el volum gastat?

  • Un rellotge per mesurar el temps durant el qual està gotejant.
  • Un instrument de mesura de volums. A la cuina hi podem trobar gots graduats per mesurar els volums. Si no en trobem, podem ajudar-nos d'una botella d'aigua o d'altres begudes de volum conegut.

Grifo goteando

Què fem?

  • Obrim lleument una aixeta, de manera que l'aigua caigui gota a gota, i mesurem el temps que triga a omplir-se el got o l'ampolla de volum conegut.
  • Un cop preses les dades, només hem de fer uns càlculs matemàtics molt simples per tal d'esbrinar el volum d'aigua que es perd en un minut, una hora, un dia, un mes i un any. Ens sembla poca quantitat o molta? Segur que ens emportem una sorpresa.
  • Recollim les dades a la plantilla de l'informe de l'activitat experimental que guardem al nostre portafolis. Un cop el finalitzem, comentarem els resultats en equip. El treball serà avaluat mitjançant la rúbrica de l'informe escrit individual.

Ahora en equipo: nos vamos de expedición

Activitat 2

La vida a la Terra presenta molts problemes a causa de la superpoblació, a la contaminació i a l'escassetat d'aigua líquida. A la nostra classe ens han encarregat una missió important: buscar un planeta habitable. En equips, durem a terme una expedició pels planetes del sistema solar i recollirem informació sobre dos planetes assignats pel professor. Partirem del fet que al mateix temps que es va formar la Terra, ho van fer també la resta de planetes del sistema solar, i per tal que la vida sigui possible, ha d'haver-hi aigua. En aquest sentit, la pregunta és clara: hi haurà aigua als altres planetes?

Què farem?

En primer lloc, buscarem informació de la situació dels diferents planetes que giren al voltant del Sol i, a partir d'aquí, investigarem si hi ha aigua. Si és així, escriurem en quin estat es troba. Redactarem un informe de la nostra missió utilitzant la plantilla d'informe d'investigació, en el qual quedarà recollit: quins planetes hem visitat, a quina distància es troben del Sol, i si hi ha possibilitat de vida, justificant les nostres conclusions. El nostre treball serà avaluat pel professor amb la rúbrica de l'informe escrit en equip.
El nostre treball serà avaluat pel professor amb la rúbrica de informe escrito en equipo.

Ara tu: construeix la molècula d'aigua


Activitat 3

Traiem els llapis i folis!

Representarem la molècula d'aigua i les molècules enllaçades per ponts d'hidrogen. Utilitzarem un foli o mitja cartolina i colors. Els àtoms els pintarem amb boles de colors i els enllaçarem amb línies, diferenciant així els enllaços dins de la molècula i entre les molècules.
T'atreveixes a fer-ho en 3D? Per fer-ho, utilitzarem boles de poliestirè, fil i pintures de colors... A la presentació "Construcció de molècules d'aigua en 3D" il·lustren com fer-ho.

El nostre treball manual serà avaluat amb la rúbrica Construeix la molècula d'aigua.

Opcionalment, podem construir la molècula utilitzant Google Dibujos.Per fer-ho, podem consultar la seva pàgina d'ajuda.

Ara tu: juguem al Kahoot?

Activitat 4

Quant sabem del planeta blau? Quantes preguntes contestarem correctament? Som experts en hidrosfera? Qui aconseguirà més punts? Sortim de dubtes mitjançant un joc. Per començar, li donem al play del Kahoot "Un planeta blau: la hidrosfera".

Acceso al sitio web de Kahoot. Abre en ventana nueva

Si dubtem de com començar la partida, podem veure la següent presentació.

Com jugar al Kahoot

També podem llegir el tutorial Com jugar al Kahoot, en el qual s'explica com el professor pot obtenir la puntuació que els alumnes han aconseguit a la partida.