Omet navegació

L'aigua, el nostre tresor

Activitat 1

Segur que no és la primera vegada que veus aquesta imatge.

Imagen de la Tierra tomada por la NASA durante la misión Apolo 8.
Wikipedia."La canica azul". Imagen de la Tierra tomada desde el Apolo 17. 

Però el primer ésser humà en tenir aquestes vistes de la Terra va ser el rus Iuri Gagarin, el 12 d'abril de 1961, a bord de la nau Vostok 1. Les paraules que va utilitzar per descriure el nostre planeta vist des de l'espai van ser "La Terra és blava! "

Des de llavors a la Terra se l'anomena el Planeta blau; ja que des de l'espai es veu clarament la quantitat d'aigua que la recobreix. Si hi ha tanta aigua, com és possible que diguem que l'aigua és un recurs molt escàs?

El següent vídeo L'aigua a la Terra que ens explica perquè l'aigua que necessitem els éssers vius és escassa i, per tant, es considera que és un líquid molt valuós. L'aigua dolça és la més escassa, però la majoria dels éssers vius, també nosaltres, les persones en necessiten per viure.

Abre en ventana video

El nostre planeta és ric en aigua, tres quartes parts de la seva superfície estan cobertes per ella; però la majoria dels éssers vius, incloses les persones, necessitem aigua dolça, sent aquesta més escassa.

L'aigua dolça representa només el tres per cent de l'aigua del nostre planeta, la resta és salada (97%).

Ara tu: quanta aigua hi ha?

Activitat 2

El 70% de la superfície del nostre planeta està coberta per aigua; El 97 % és aigua salada i només un 3% és aigua dolça. De l'aigua dolça total, un 68.7% es troba a les glaceres i la neu (estat sòlid) i un 30% correpn a les aigües subterrànies). Les fonts superficials d'aigua dolça, com llacs i rius, només corresponen a uns 93.100 km3, el que representa menys de l'1% per cent del total de l'aigua, tot i que són la principal font d'aigua que ens abasteix diàriament.

Distribución del agua terrestre
Distribució d'aigua terrestre. Wikimedia Commons (CC BY)

Què farem?

Anem a calcular la distribució de l'aigua a la superfície terrestre. Analitzem les dades que trobareu a, "Distribució de l'aigua terrestre", i de la quantiat total de aigua que hi ha al planeta. Amb aquestes dades, farem els càlculs necessaris fent ús de la plantilla Quina quantitat d'aigua hi ha?. Aquesta activitat s'avaluarà amb la rúbrica de l'informe escrit individual.

Ara en equip: contaminació hídrica

Activitat 3

Els éssers humans necessitem l'aigua per a les nostres activitats diàries, però el seu mal ús té com a resultat la contaminació de l'aigua.

La contaminació de l'aigua és causada per l'acció de l'home, que provoca la presència de substàncies, organismes o formes d'energia que deterioren la seva qualitat, i no és apta per al consum.

  • Industrial: l'activitat industrial produeix, en molts casos, abocament d'olis, substàncies tòxiques, metalls pesants, contaminació tèrmica a causa de vessaments d'aigües de refrigerants, etc.
  • Petroli: la indústria derivada del petroli produeix contaminants com el fuel, olis ... i l'impacte ambiental és més gran quan succeeixen desastres com el del Prestige, el petrolier que es va enfonsar davant les costes gallegues l'any 2002 i va provocar un vessament de cru que va provocar un dels majors desastres ecològics de la història d'Espanya.
  • Agrícola i ramadera: aquestes activitats utilitzen productes químics, com adobs i pesticides. Part d'aquestes substàncies es filtren a el subsòl i acaben contaminat les aigües subterrànies.
  • Domèstica: a les llars es produeixen aigües residuals que contenen detergents, restes fecals, plàstics, cel·lulosa ...

Aquestes són les quatre fonts de contaminació, depenent de l'activitat que es desenvolupi les aigües tindran uns contaminants o altres. Això queda recollit en el següent article sobre la contaminació dels rius a Espanya.

Com hem vist l'aigua d'ús domèstic porta diversos contaminants de manera que abans de ser abocada als rius ha de ser depurada. Això es realitza en una EDAR (Estació de depuració d'aigües residuals) que se sol trobar als afores de les poblacions.

Què anem a fer?

Anem a investigar que li passa a l'aigua que va a parar al clavegueram. Buscarem informació sobre els processos que es realitzen en les EDAR i explicarem en què consisteix cadascuna dels tractaments i perquè es realitzen. Obtindrem aquesta informació llegint l'article funcionament d'una depuradora d'aigües residuals i visualitzant el següent vídeo.

Enlace a vídeo

Per fer aquesta activitat utilitzarem la plantilla Tractament d'aigües residuals i ens avaluarem amb la rúbrica d'informe de investigació en equip.

Ara tu: podem beure qualsevol aigua?

Activitat 4

Donem una ullada a aquesta imatge.

Aquest cartell ens indica que no podem beure aquesta aigua perquè no potable, no és apta per al consum humà, però quan obrim l'aixeta de les nostres cases, de l'escola o de les fonts de parc podem beure sense cap risc per a la salut. Per aconseguir que l'aigua sigui apta per al consum, cal que sigui tractada en un procés anomenat potabilització, que consta de les següents etapes.

etapas potabilización

Ara anem a fer l'activitat Apta per beure que està relacionada amb la potabilització de l'aigua.

  • Llegim les instruccions amb atenció.
  • Llegim els enunciats i, abans de contestar, ens assegurem que hem entès les preguntes.

Acceder a la actividad "Apta para beber". Abre en ventana nuevaApta para beber. Objeto Digital de la RED Descartes basada en las unidades liberadas de PISA

  • Després de respondre les preguntes farem una captura de pantalla de l'última pàgina, on es mostra la qualificació obtinguda (marge superior dret).
  • Desarem la captura al nostre portafolis individual i la compartirem amb el professor.
  • En cas de tenir dubtes de com fer una captura de pantalla, cal consultar el tutorial.

Diari d'aprenentatge

Per aprendre és important pensar què fer i com fer-ho, per això, en el Diari d'aprenentatge del nostre portafolis individual, afegirem una nova entrada amb el títol L'aigua, el nostre tresor.

Les entrades d'aquest diari poden ser documents de text compartits amb el professor a Google Drive. Doneu una ullada a la plantilla per escriure les entrades