Ferro racó superior dret
Ferro
Fe
26
posición  Història
 Abundància
 Estructura
 Propietats
 Preparació
 Usos
 Isòtops
racó inferior esquerre racó inferior dret
 Configuració electrònica racó superior dret
1s22s2p63s2p6d64s2
Tabla de Configuraciones Electrónicas
racó inferior esquerre racó inferior dret

 Propietats racó superior dret

El ferro pur és un metall gris platejat, bon conductor de l'electricitat, tou, dúctil i mal·leable a temperatura ordinària, que es torna plàstic per sobre dels 790ºC.

El ferro es magnetitza fàcilment a temperatura ordinària; és difícil de magnetitzar en calent i per sobre dels 790ºC la propietat magnètica desapareix.

El metall existeix en tres formes diferents: ordinari, o a-Fe (ferro alfa) d'estructura cúbica centrada en el cos, g-Fe (ferro gamma) d'estructura cúbica centrada en les cares i d-Fe (ferro delta) d'estructura similar a la forma alfa i també de propietats  semblants.

La transició des d'a-Fe a g-Fe es produeix al voltant dels 910ºC, i la transició des de g-Fe a d-Fe es produeix al voltant dels 1.400ºC. Les diferents propietats físiques de totes les formes al·lotròpiques i el seu comportament diferent  per addicionar el carboni juguen un important paper en la formació, l'enduriment i temprança de l'acer.

Valors de les Propietats

Massa Atòmica 55,845 uma
Punt de Fusió 1808 K
Punt d'Ebullició 3023 K
Densitat 7874 kg/m³
Duresa (Mohs) 4,5
Potencial Normal de Reducció - 0,04 V Fe3+ | Fe solució àcida
Conductivitat Tèrmica 72,80 J/m s ºC
Conductivitat Elèctrica 103,0 (mOhm.cm)-1
Calor Específica 459,80 J/kg ºK
Calor de Fusió 14,9 kJ/mol
Calor de Vaporització 351,0 kJ/mol
Calor d'Atomització 418,0 kJ/mol d'àtoms
Estats d'Oxidació -2, -1, +1, +2, +3 , +4, +5, +6
1a Energia d'Ionització 759,3 kJ/mol
2a Energia d'Ionització 1561,1 kJ/mol
3a Energia d'Ionització 2957,3 kJ/mol
Afinitat Electrònica 15,7 kJ/mol
Radi Atòmic 1,26 Å
Radi Covalent 1,17 Å
Radi Iònic Fe+2 = 0,76 Å
Fe+3 = 0,64 Å
Volum Atòmic 7,1 cm³/mol
Polaritzabilitat 8,4 ų
Electronegativitat (Pauling) 1,83

Químicament, el ferro és un metall actiu. Es combina amb els halògens, sofre, fòsfor, carboni i silici. Desplaça l'hidrogen de la majoria dels àcids diluïts. Crema en l'oxigen per formar òxid ferrós-fèrric, Fe3 O4. Exposat a l'aire humit, es corromp lentament, formant un òxid fèrric hidratat de color marró vermellós i textura porosa, generalment conegut com a orí. La formació d'orí és un fenomen electroquímic en el qual les impureses presents en el ferro formen un parell elèctric amb el ferro metàl·lic. L'aigua procedent de l'atmosfera proporciona una solució electrolítica i s'estableix un petit corrent. En aquest procés el ferro metall es descompon i reacciona amb l'oxigen de l'aire per formar orí. La reacció és més ràpida en els llocs on s'acumula l'orí i també s'afavoreix per la presència d'aigua i electròlits com la sal.

El ferro es combina directament amb la majoria de no-metalls. Escalfat al roig blanc, crema en l'oxigen formant òxid ferrós-fèrric Fe3 O4 i descompon el vapor d'aigua alliberant hidrogen. Es dissol en els àcids diluïts, però quan es submergeix en l'àcid nítric concentrat, forma una capa d'òxid que el fa passiu, és a dir, no reacciona químicament amb àcids ni amb altres substàncies. La capa protectora d'òxid es trenca fàcilment i, aleshores, torna a ser actiu.

Resum de Reactivitat

Amb aire: Suau; flecha Fe3O4
Amb H2O: No reacciona
Amb HCl 6M: Suau; flecha H2 ; FeCl2
Amb HNO3 15M: Es torna passiu
racó inferior esquerre racó inferior dret
torna